فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ فلسفه
پیاپی 4 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 5
  • بررسی تطبیقی میان حکمت ایرانیان و فلسفه یونان
    رضا سلیمان حشمت صفحه 11
    در برقراری تطبیق و مقایسه میان دو تفکر یا حوزه فکری، بویژه تفکر متعلق به دوره باستان، به دو روش میتوان عمل کرد؛ روش اول، مطالعات تاریخی و اثبات تاثیر و تاثر میان دو فرهنگ بر اساس شواهد تاریخی است و روش دوم آن است که مولفه های هر تفکر و شباهتهای آنها با یکدیگر بررسی شود. در این میان، لغت شناسی تعابیر و واژگانی که در هر نظام فکری بکار میرود و بررسی نقاط مشترک و متفاوت آنها، جایگاهی خاص دارد. در مقاله حاضر، تلاش بر این است تا بروش فقه اللغه، بحثی تطبیقی میان تفکر فلسفی در ایران باستان و یونان باستان برقرار گردد. تکیه مقاله تنها بر مشابهتهای دو نظام نیست بلکه تفاوتها را نیز در این خلال، مد نظر خواهد داشت. بررسی عقاید حاکم بر دو نظام مذکور در حوزه یزدان شناسی، جهان شناسی، نگرش به تاریخ و عقل، حکایت از شباهت و همسانی و همریشگی این دو تفکر دارد که در این نوشتار با بررسی موردی و مثالی چند نمونه، این اعتقاد باثبات خواهد رسید.
    کلیدواژگان: فقه اللغه، اسطوره شناسی، یزدان شناسی، عالم صغیر، عالم کبیر، فلسفه جاودان، ولایتمداری، ادوار تاریخی، جاودانگی، عقل، فلسفه تطبیقی
  • تفسیر هایدگر از شماتیزم و خیال در فلسفه استعلایی کانت
    پرویز ضیاء شهابی، پریش کوششی صفحه 25
    در فلسفه کانت داده های حسی هنگام ورود به فاهمه اندکی از کثرت فاصله گرفته اند اما هنوز آمادگی کامل برای اطلاق و اعمال صورتهای پیشین فاهمه را ندارند. از آنجا که صورتهای پیشین فاهمه عملی شبیه به مفهوم سازی دارند، در واقع، به یک واسطه نیاز است که این داده های حسی را برای اعمال صورتهای پیشین فاهمه مهیا کند. کانت معتقد است این واسطه چیزی نیست جز قوه خیال؛ عمل حاصل از این قوه همان است که اصطلاحا کانت آن را «شماتیزم» (شاکله سازی) میخواند. در حقیقت قوه خیال میکوشد بین دو قوه حس و فاهمه که سنخیت و تجانسی با هم ندارند پیوند و اتصال برقرار کند. بنظر هایدگر در فلسفه کانت همکاری میان حس و فاهمه، یا بعبارت دیگر زمان و مقولات، نسبت به اجزاء آن پسینی نیست بلکه بنحو تام پیشینی است. اصلیترین سوال هستی شناسی از نظر هایدگر این است که چرا اشیاء بجای اینکه نباشند، موجود شده اند؟ شاکله سازی بنحو اصیلی نزد انسان صورت میگیرد و متعلق به ابژه خارجی نیست و این یعنی آنکه هر نوع شناخت از موجودات، مستلزم نوعی پیش شناخت است. از دید هایدگر تخیل، قوه اصلی شناخت است و حس و فاهمه نیز ریشه در تخیل دارند. همچنین تخیل با زمان نیز ارتباط دارد و به این دلیل ریشه و منشا مابعدالطبیعه است؛ یعنی هم منشا عقل نظری به تخیل بازمیگردد و هم ریشه عقل عملی. در نتیجه، میتوان گفت تلاش هایدگر بطور کلی ارتقای مباحث معرفت شناسی کانت به درجه هستی شناسی است. از نظر هایدگر ایده استعلایی به جایگاهی اشاره دارد که شرایط پیشین امکان شناخت را مشخص میکند. هایدگر معتقد است که مفاهیم نمودهای محض هستی شناختی هستند نه صرفا پدیدارهای ذهنی.
    کلیدواژگان: شماتیزم، کانت، تخیل، استعلایی، ابژه، هایدگر، نومن و فنومن
  • نگاهی تاریخی به موانع ورود فلسفه به حوزه های عملی در برخی از فیلسوفان مسلمان
    عظیم حمزئیان صفحه 43
    با نگاه اجمالی به تاریخ تفکر فلسفی در حوزه اسلامی، از دیدگاه عملگرایانه، این مسئله روشن میگردد که برخی از فیلسوفان مسلمان علاوه بر بهر مندی از ابداعات جدید در حوزه فلسفه، درباره نیازهای جاری زمان خود، در علوم مختلفی چون تعلیم و تربیت، سیاست و کشورداری، اخلاق و تربیت دینی یا رسمی، امور نظامی و کشوری و دفاعی، تبحر داشته و کتابهایی نگاشته اند؛ علاوه بر اینکه گاه خود نیز عهده دار مناصبی در این حوزه ها بوده اند. اما تعداد زیادی هم هستند که تنها ابداعاتی در حوزه های نظری داشته اند و به مباحث عملی نپرداخته اند؛ اگرچه با گسترش مباحث روش شناسی، آراء عملی از اندیشه ها و افکار آنان قابل استنتاج است. این مشکل در ابتدای تاریخ فلسفه اسلامی کمتر بچشم میخورد اما با گذشت زمان و بخصوص مدتی پس از حمله مغول شکل فراگیری به خود گرفت. مشکل چه بوده است؟ آیا چنانکه برخی ادعا میکنند ماهیت فلسفه اسلامی موجب این امر گشته یا مسائل و مشکلات دیگری دخالت داشته اند؟ ضرورت پرداختن به این مسئله با توجه به شرایط امروز و لزوم بهره گیری از دانش بومی و علوم اسلامی در تدوین سرفصلهای علوم انسانی برای کشورمان، آشکار میگردد. طرح این مسئله از یکسو متاثر از نیازها و مشکلاتی است که جامعه امروز گرفتار آن است و از سوی دیگر لزوم بکارگیری تلاشها و کوششهای گرانمایه و عظیمی را نشان میدهد که از این متفکران و اندیشمندان سرچشمه گرفته و نادیده انگاشته شده است.
    نتایج بررسی ها نشان میدهد که استنتاج اقدامات عملی از اندیشه های نظری با موانع و مشکلاتی همراه است که در طول مقاله به آنها پرداخته شده است. این مشکلات و موانع را میتوان در سه بخش جای داد: برخی از این موانع مربوط به توانایی های فیلسوفان و دانشمندان است، برخی مربوط به ماهیت اندیشه و فلسفه آنها از نظر روش شناسی و برخی نیز ناشی از دشواری های عبور از نظر به عمل مقاله حاضر بشیوه تحلیلی تاریخی درصدد است هر یک از این موانع را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فلسفه، حوزه عملی، موانع اقدام عملی، فلسفه اسلامی
  • چرایی و چگونگی ورود مسائل فلسفی در علم کلام
    فضل الله خالقیان صفحه 71
    در این نوشتار کوشش شده است به این سوال اساسی که چرا و چگونه مسائلی (بطور خاص، جسم و احکام و حالات آن و نیز مسئله جوهر و عرض) که بنظر میرسد ماهیت فلسفی خالص دارند، در مباحث کلامی که بطور ویژه شکل و ماهیت دینی دارند راه پیدا کرده و جزئی از مسائل آن را تشکیل دهند. پاسخگویی به این مسئله مستلزم کاوشگری در اندیشه های فیلسوفان و متکلمان در بستر تاریخی است که حاصل آن در این مقاله انعکاس یافته است. تاکید بر تبادل و تاثیر متقابل فلسفه و کلام و نحوه تسری این اندیشه ها در حوزه های یکدیگر از جمله نتایجی است که در قالب این مقاله بازنمون شده است. در این نوشتار روشن شده است که ضرورت اثبات صانع عالم متکلمان را به بحث از جسم و حالات و احکام آن کشانده و از همین رهگذر زمینه مباحث فلسفی در کلام گسترده تر گشته و راه برای فیلسوف متکلمانی همچون خواجه نصیرالدین طوسی در جهت فلسفی ساختن ساختار کلام هموارتر شده است.
    کلیدواژگان: جوهر، عرض، جسم، جزء لایتجزی، احکام اجسام، خلاء
  • پراکلیتوس در انجیل یوحنا و تجلی آن در عرفان اسلامی
    فاطمه علی پور صفحه 89
    در انجیل یوحنا مسیح بشارت آمدن کسی را میدهد که نام او پراکلیتوس یا پاراکلیتوس است. پراکلیتوس بمعنی «ستوده» یا «محمد» واژه یی است که در متون کهن بکار رفته است و پاراکلیتوس بمعنی «تسلی دهنده» یا «روح القدس» واژه مورد قبول کلیساست.
    این مقاله با جستجو در نظریه عرفانی تجلی و چگونگی ظهور اسماء و صفات الهی در مراتب مختلف هستی و مظهریت انسان کامل برای اسم اعظم خداوند و تجلی آن در وجود پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) و نیز تداوم آن با حضور بقیه الله (عج)، در پی اثبات این مدعاست که آنچه در انجیل یوحنا، مسیح بشارت آمدنش را داده، همان حقیقت محمدیه(ص) است که با همه انبیا بوده و در وجود نبی اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) بکمال ظهور رسیده است.
    در این راستا ابتدا به تبیین تجلی اول و ظهور حقیقت محمدیه که «عقل اول» و «روح القدس» نامهای دیگر آن هستند، میپردازیم و سپس به تجلی دوم اشاره میکنیم که در نتیجه آن همه موجودات که در تجلی اول در علم الهی حضور دارند، در عالم خارج بمنصه ظهور میرسند و حقیقت محمدیه که بعنوان انسان کامل در لباس نبوت، رسالت و امامت نمودار میگردد و بر همه عوالم وجود ولایت دارد، همان تسلی دهنده، روح القدس یا ستوده است که مسیح بشارت آمدن و ماندنش را داده است. ازاینرو باوجود تفاوت مفهومی میان دو واژه پراکلیتوس و پاراکلیتوس، بلحاظ مصداقی میان این دو واژه تقاوتی وجود ندارد و مصداق هر دو یک حقیقت میباشد و آن حقیقت محمدیه (ص) است.
    کلیدواژگان: ظهور، انسان کامل، تسلی دهنده، ستوده، حقیقت محمدیه
  • تاملاتی پیرامون دلایل مخالفت غزالی با فلسفه یا فلاسفه
    عین الله خادمی، محمد کاظم نیک مرام صفحه 109
    پیرامون مخالفت غزالی با فلسفه یا فلاسفه، هم از طرف خود غزالی و موافقانش و هم از طرف مخالفان او، انگیزه های مختلفی بیان شده است.
    غزالی و موافقان او، آنگونه وانمود میکنند که او صرفا با انگیزه دینی و شرعی و برای رضای حق، به مخالفت و در نهایت تکفیر فلاسفه اقدام کرده است؛ هر چند برخی مخالفان بر این انگیزه صحه گذاشته اند، لیکن مورد وفاق همه نیست و مخالفان معتقدند: اولا، دین با فلسفه بمعنای متعارف بین مسلمین سر ناسازگاری ندارد که غزالی برای دفاع از دین، فلاسفه را تکفیر کند. ثانیا، این انگیزه تنها انگیزه غزالی در مخالفت با فلسفه نیست، بلکه چنانکه برخی مخالفان معتدلتر غزالی معتقدند انگیزه های سیاسی هم بیتاثیر نبوده و حتی، برخی، بکارگیری انگیزه های دینی و منطقی عقلی را ابزاری برای رسیدن به قدرت و کامجویی های سیاسی دانسته اند. علاوه برانگیزه های فوق، بسیاری از مخالفان، از آنجاییکه مخالفتهای غزالی را بی ارتباط با دین و منطق و عقل دانسته اند، انگیزه های روانشناختی تربیتی را نیز دخالت داده و معتقدند که اگر غزالی نزد استاد، فلسفه را تلمذ میکرد، شاید به وادی مخالفت نمی افتاد.
    مدعای این پژوهش آن است که گرچه انگیزه های دینی و شرعی در اولویت است، اما براساس مبانی مورد قبول خود غزالی، راه های دیگری بجز تکفیر برای مخالفت با فلاسفه وجود داشت که او آن راه ها را طی نکرد.
    کلیدواژگان: غزالی، ابن سینا، مخالفت با فلسفه، کلام، منطق، تاویل
  • امکان وجودشناسی: بررسی تطبیقی در آرای ملاصدرا و هایدگر
    رضا اکبریان، حسین زمانیها صفحه 139
    پرسش از امکان وجودشناسی پرسش از امکان وصول به سرشت وجودی موجودات است. این پرسش بدین شکل قابل بیان است که آیا انسان میتواند به رویکردی از اشیاء دست یابد که وجود اشیاء، خود را برای وی متکشف میسازد؟ این پرسش در نتیجه تفسیر سوبژکتیویستی از رابطه انسان با موجودات و عالم در فلسفه غرب به پرسشی چالش برانگیز تبدیل شد، تا جایی که کانت معرفت به وجود اشیاء را غیر ممکن دانسته و معرفت انسان را صرفا معرفتی پدیداری میداند. هایدگر در فلسفه خود این پرسش را بنحو جدی مطرح کرده و هرگونه پاسخ آن را منوط به فهم رابطه انسان با عالم و با حقیقت وجود بعنوان بنیان ظهور موجودات قلمداد میکند. وی چنین پژوهشی را وجودشناسی بنیادین مینامد. اصطلاح وجودشناسی بنیادین را اولین بار هایدگر در کتاب وجود زمان، بعنوان پژوهشی جهت پرسش از امکان هرگونه وجودشناسی مطرح کرد. پرسش اساسی وجودشناسی بنیادین این است که آیا اصولا وجودشناسی صرفنظر از معانی مختلف آن امکانپذیر است؟ وی برای یافتن پاسخ این سوال به تحلیل ساختار وجودی انسان و رابطه وی با عالم و موجودات پرداخت.
    با نظر به مبانی فلسفی ملاصدرا نیز میتوان به رویکرد جدیدی در جهت پاسخ به این سوال دست یافت که آیا اصولا وجودشناسی ممکن است؟ بعبارت دیگر آیا انسان میتواند به فهمی از سرشت وجودی موجودات و بالاتر از آن به حقیقت وجود بعنوان بنیان موجودات دست یابد؟ از نظر ملاصدرا نیز معرفت بشری مبنا و بنیانی وجودی دارد؛ بنیانی که بایستی ریشه آن را نه در خود انسان بلکه در رابطه وجودی وی بعنوان موجود مقید با وجود نامحدود جستجو کرد. یعنی همانگونه که وجود نامحدود باطن و بنیان موجودات مقید و محدود است، معرفت انسان نسبت به نامحدود و مطلق براساس و بنیان هر معرفتی نسبت به موجودات مقید است. وی بر این عقیده است که تمامی انسانها دارای نوعی فهم پیشین نسبت به وجود حق تعالی بعنوان باطن و بنیان همه موجودات میباشند، اما این فهم نه از سنخ فهم مفهومی و نظری بلکه نوعی فهم فطری و تکوینی است. این فهم اساس هرگونه معرفت ما نسبت به موجودات مقید و در حقیقت بنیان استعلای آدمی است. اما اکثر انسانها از چنین فهم فطریی غافلند و از اینرو وی چنین فهمی را «فهم بسیط» مینامد. بنابرین ریشه هرگونه وجودشناسی و هرگونه معرفت ما نسبت به سرشت وجودی موجودات در این فهم پیشین نسبت به وجود نامحدود نهفته است؛ فهمی که تبیین و تفسیر آن در فلسفه ملاصدرا تنها در پرتو تفسیر وی از رابطه علت و معلول امکانپذیر است.
    کلیدواژگان: وجودشناسی بنیادین، هایدگر، ملاصدرا، علم بسیط، استعلای، فهم پیشین
  • هرمس الهرامسه طرحی برای تطبیق دین، اسطوره و فلسفه
    رضا امیری صفحه 163
    هرمس که در متون دینی به اخنوخ و ادریس و در اسطوره به تات و هوشنگ شهرت دارد، از اولین انبیا و نزد برخی، موسس بسیاری از علوم و حکمت نیز میباشد. شخصیت، آثار و تفکر هرمسی نه تنها در متون دینی، بلکه در متون تاریخی، اسطوره و فلسفی نیز مطرح و بر بسیاری از ملل و افراد و افکار تاثیر گذار بوده است. از اینرو میتوان هرمس را موضوعی برای تطبیق دین، اسطوره و فلسفه قرار داد و به بررسی پیدایش هر یک از این حوزه ها و تاثیر و تاثرشان بر یکدیگر پرداخت. برای این مقصود ابتدا هرمس در متون دینی بررسی می شود و به شباهتهای ادریس و اخنوخ اشاره میگردد. سپس هرمس، هوشنگ و تات در اسطوره های یونان، ایران و مصر بررسی می شود و هویت، همزمانی و نقشهای یکسان آنها بیان میگردد و در آخر با استفاده از متون هرمسی و فلسفی به اندیشه هایی اشاره می شود که نه تنها خاستگاه تفکر بشر را بیان مینماید، بلکه زبان و بیان آن با دین و اسطوره قرابت دارد.
    کلیدواژگان: هرمس، ادریس، دین، اسطوره، فلسفه
|
  • A Comparative Study of Ancient Iranian Philosophy
    Reza Suleyman Heshmat Page 11
    The comparison of two philosophical schools, particularly if one belongs to ancient times, can be done in two ways. The first requires historical studies and demonstrating the interactions between the two cultures based on historical proofs, and the second demands a study of the various features of each philosophy and the similarities between them. Here, the semantic analysis of the technical terms and expressions used in each school of philosophy and examining their shared and different points are of prime importance. The present paper is devoted to a comparative discussion of philosophical thought in ancient Iran and ancient Greek following a philological method. This paper emphasizes not only the similarities of the two systems but also their differences. A study of the theories of these two schools of philosophy in the fields of theology and cosmology and their approaches to history and the intellect indicates their similarity and reveals their common roots. The writer demonstrates the above claim by presenting some examples.
    Keywords: philosophy, microanthropos, historical periods, mythology, macroanthropos, eternity, theology, eternal philosophy, intellect, Guardianship, comparative philosophy
  • Heidegger's Interpretation of Schematism and Imagination in Kant's Transcendental Philosophy
    Parviz Zia Shahabi, Parish Kusheshi Page 25
    In Kant’s philosophy, sense data stand at a very short distance from plurality when entering the faculty of understanding; however, they are not completely ready yet for the application and use of apriori forms of understanding. Since these forms perform an act similar to conceptualization, an intermediary is in fact needed to provide these sense data for the application of apriori forms. Kant believes that this intermediary is nothing but the faculty of imagination. The task of this faculty is what he technically calls “schamatism”. In fact, the faculty of imagination tries to create a kind of unity and connection between the faculty of sensation and the faculty of understanding which bear no similarity to each other. According to Heidegger, the relation between the cooperation of the faculties of sensation and understanding or, in other words, time and categories to its components is completely aposteriori rather than apriori. In man’s opposition to his relation, what enjoys precedence is non-being, which means that, in Heidegger’s view, the most principal ontological question is: why are things in existence instead of being non-existent? Schematism is principally for human beings and does not belong to an external object. This denotes that any knowledge of existents requires a kind of pre-knowledge. In Heidegger’s view, imagination is the main faculty of knowledge, and sensation and understanding are also rooted in imagination. Moreover, imagination is also related to time, and that is why it is the root and origin of metaphysics. In other words, both the theoretical reason and practical reason are rooted in imagination. Consequently, we can say that Heidegger generally tries to promote the level of Kant’s epistemological discussions to the level of ontology. Heidegger believes that the transcendental idea refers to a position that determines the prerequisites of the possibility of knowledge. He maintains that concepts are pure ontological manifestations and not merely some mental phenomena.
    Keywords: schematism, Kant, imagination, transcendental, object, nomen, Heidegger, phenomena
  • A Historical Glance at the Obstacles to the Involvement of Philosophy in Practical Fields in Some Muslim Philosophers
    Azim Hamzeian Page 43
    A glance at the history of philosophical thought in Islam from a practical point of view reveals that some Muslim philosophers, in addition to benefitting from new findings in the field of philosophy in relation to the common needs of their time, were also experts in various sciences such as education, politics and statesmanship, ethics and religious or formal training, and military and defense affairs and wrote some books in this regard. Some of them also held some positions in the above fields. However, there were several Muslim philosophers who mainly had some theoretical innovations and were not involved in practical affairs but, with the expansion of methodological discussions, some practical ideas can be inferred from their thoughts. This problem rarely existed at the beginning of the history of Islamic philosophy; however, in the course of time and, particularly, some years after the Mongols’ attack it became more widespread. What was the real problem? Was it, as some claim, the nature of Islamic philosophy that led to this state or there were some other problems? Given today’s conditions and the necessity of benefitting from national and Islamic sciences in devising the curricula for human sciences in our country, the necessity of dealing with this problem becomes even more prominent. Posing this issue is, on the one hand, because of the needs and problems of today’s society and, on the other, because of the necessity of incorporating the invaluable efforts of these thinkers and philosophers which have been ignored until now.The results of the investigations indicate that the inference of practical judgment from theoretical ideas are followed by some obstacles and problems which are discussed in this paper. These problems can be divided into three groups: some of them are related to the capabilities of philosophers and scholars; some are related to the nature of their thoughts and philosophy in terms of methodology, and some others originate in the hardships involved in moving from theory to practice. The present paper intends to study each of these problems based on an analytic-historical approach.
    Keywords: philosophy, obstacles of practical attempt, practical domain, Islamic philosophy
  • Whys and Hows of the Entry of Philosophical Problems into Theology (kalam)
    Fazlullah Khaliqiyan Page 71
    In this paper, the writer has tried to provide an answer to the fundamental question of the whys and hows of some kalami problems that are particularly of a religious form and nature (specifically, the problems related to the body and its principles and states as well as those related to substance and accident). Responding to such problems requires an inquiry into the thoughts of the philosophers and mutikallimun (theologians) in the historical context reflected in this paper. Emphasizing the exchange of ideas in the fields of philosophy and kalam, the interactions between them, and the quality of the spread of the related thoughts in other fields are among the consequences discussed here. The writer explains that the necessity of demonstrating the Maker of the world has led mutikallimun to discuss the body and its states and principles. In this way, philosophical discussions have become more widespread in kalam, and the way has been paved for some theologian-philosophers such as Tusi to grant a more philosophical nature to kalam.
    Keywords: substance, accident, body, inseparable part, principles of bodies, vaccum
  • Peraclete in John's Gospel and its Manifestation in Islamic Gnosis
    Fatimah Alipur Page 89
    In John’s Gaspel, Jesus heralds the coming of someone called Peraclete or Paraclete. Peraclete means “praised” and has been used in ancient texts.Paraclete in the sense accepted by the Church means “consolation” or the “Holy Spirit”.Through a study of the Gnostic theory of Theophany, the quality of the manifestation of divine names and attributes in the various levels of being, the perfect man’s being the manifestation of the supreme name of God, its manifestation in the existence of the Holy Prophet (s) and Infallible Imams (a) and its continuity with the presence of God’s remainder (Imam Mahdi (a)), aims to demonstrate that what Jesus heralds in John’s Gospel is the same Muhammedan truth, which existed in all the prophets and reached its perfect manifestation in the Holy Prophet (s) and the Infallible Imams (a).In line with this goal, the writer of this paper first explains the first theophany and manifestation of Muhammedan truth, whose other names are the “first intellect” and the “Holy Spirit”. Then she refers to the second theophany as a result of which all the existents that are present in the divine Knowledge in the first theophany appear in the outside world, and the Muhammedan truth, which appears as the perfect man in the clothes of prophet hood, messenger ship, and leadership (Imamat) and is the guardian of all the worlds of being, is the same consoling entity, the Holy Spirit or the praised whose coming and staying Jesus has heralded. Hence, in spite of the conceptual differences between the two words of Peraclete and Paraclete, there is no difference between them in terms of their referents. The referent of both is one truth which is the Muhammedan truth.
    Keywords: manifestation, perfect man, consoling, praised, Muhammedan truth
  • Some Deliberations over the Reasons of Ghazzali's Opposition to Philosophy or Philosophers
    Aynullah Khadimi, Muhammed Kazim Nikmaram Page 109
    Different reasons have been presented concerning Ghazzali’s opposition to philosophy or philosophers by both Ghazzali and his advocates and his opponents. Ghazzali and his followers pretend that he opposed and, ultimately, excommunicated philosophers merely for religious reasons and for the sake of God. Although some of his opponents also agree with this position, not all of them follow the same trend, and some believe that, firstly, religion is not inconsistent with philosophy in its common sense among Muslims so that Ghazzali excommunicates philosophers in order to protect religion. Secondly, this was not his only reason for opposing philosophy. Rather, as some of his more moderate opponents believed, political reasons also played a role in this regard, and some of them have even considered resorting to religious, logical, and rational reasons to be a means for attaining power and political victories. In addition to the above, many of Ghazzali’s opponents, because of considering his oppositions to be irrelevant to religion, logic, and the intellect, have also referred to psychological motifs and maintained that if he had studied philosophy under a master, he might not have chosen the path of opposition.The present paper intends to demonstrate that, although religious and Shar’i motives have priority here, on the basis of the principles accepted by Ghazzali himself, there were some ways other than excommunication to oppose philosophers that he did not follow!
    Keywords: Ghazzali, Ibn Sina, opposition to philosophy, kalam (theology), logic, exegesis
  • Possibility of Ontology: A Comparative Study of Mulla Sadra and Heidegger's views
    Reza Akbarian, Hossein Zamaniha Page 139
    The question of the possibility of ontology is in fact a question of the possibility of attaining the ontological nature of existents. We can pose the question as follows: Can human beings develop an approach on the basis of which the existence of things themselves unfold to them? As a result of a subjective interpretation of the relationship between the human being and existents of the world in western philosophy, this question turned into such a challenging question to the extent that Kant considered the Knowledge of the existence of things to be impossible and introduced the human knowledge as phenomenological one. Heidegger has put this question forward in his philosophy quite seriously and maintains that any response to it is rooted in the understanding of the relationship between man, the world, and the reality of being as the basis of the appearance of existents. He calls such study “fundamental ontology”. The term fundamental ontology was first introduced by Heidegger in his book “being and time” as a research on the possibility of any Kind of ontology. The basic question in fundamental.Ontology is, irrespective of its various meanings, is attaining the knowledge of existence essentially possible? In order to respond to this question, he proceeded to analyzed the ontological structure of the human being and his relationship with the world and existence.On the basis of Mulla Sadra’s philosophical principles, we can develop a new approach in order to answer the question of whether ontology is a possible science or not. In other words, is it possible for human beings to develop an understanding of the ontological nature of existents and, more importantly, the reality of existence as the basis of existents? In Mulla Sadra’s view, the human Knowledge has also a basis the root of which should be sought not in the human being as a limited being but in one’s ontological relationship with unlimited existence. In other words, as unlimited existence of the interior and basis of existent is limited, man’s knowledge of the unlimited. And the absolute is based on the knowledge of limited existents. He believes that all human beings possess a kind of apriority understanding of the existence of Almighty truth as the interior and basis of all existents. However, this understanding is of an intrinsic and genetic type rather than a conceptual and theoretical one. It is the basis of our whole knowledge of limited existents and, in fact, the basis of human transcendence. Nevertheless, most people are ignorant of such an intrinsic understanding and, thus, Mulla Sadra Calls it “simple understanding”. Therefore, the root of any kind of ontology and our knowledge of the ontological nature of existents is hidden in this apriority understanding of unlimited existence. It is an understanding the explanation and interpretation of which in Mulla Sadra’s philosophy is only possible in the light of his interpretation of the cause-effect relation.
    Keywords: ontology, fundamental ontology, Heidegger, Mulla Sadra, simple Knowledge, transcendence, apriori understanding
  • Hermes Trismegistos: A Proposal for Comparing Religion, Mythology, and Philosophy
    Reza Amiri Page 163
    Hermes, who is known as Akhnun and Idris in religious texts and as Tat and Hushang in Mythology, was one of the early prophets and, according to some, the founder of many sciences and wisdom. The character, works, and thoughts of Hermes were discussed not only in religions texts but also in historical, mythical, and philosophical ones. They also affected many nations, individuals, and thoughts. Hence, he can be considered as a focal point in comparing religion, mythology, and philosophy and then explore the rise of each of these fields and the interactions among them. Therefore, this paper first deals with Hermes in religious texts and refers to the similarities between Idris and Akhnun. Then it studies Hermes, Hushang, and Tat in the myths of Greece, Iran, and Egypt and explains their similar identities, roles, and times, finally, by resorting to Hermetic and philosophical texts. It refers to schools of philosophy which not only discuss the origin of human thought but whose language is also similar to that of religion and mythology.
    Keywords: Hermes, idris, religion, mythology, philosophy